Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Maandag 20 december 19u30 een webinar over "Het Europa der Regio's", schrijf je hier in.

Dat was de titel van een burgerinitiatief dat Zwitser Bruno Frey midden jaren '90 op de Europese tafel legde. Europa heeft volgens hen enkel een toekomst als het de volgende twee principes zou volgen:

  • Nieuw opgerichte Europese instellingen moeten democratisch. Dit betekent dat ze veeleer op de steun van de burgers moeten kunnen rusten en niet op die van de nationale regeringen.
  • Het grote aantal verschillende etnische, culturele, religieuze en regionale eenheden dat op het Europese continent bestaat, moet in staat zijn hun identiteit te behouden.

Dit Zwitsers ideaal is op die twee vlakken moeilijk te vergelijken met de Belgische werkelijkheid. Onze staat is een concept dat stamt uit de napoleontische tijd bijna 200 jaar geleden. Hoog tijd dus om eens de zaken te herbekijken en een "nieuw" concept uit te werken voor de rest van het millennium. De kennis en de technologie is zodanig geëvolueerd dat wij niet meer bij het oude kunnen blijven.

Wij worden vandaag bestuurd door vijf politieke niveaus, wat zich omtelt naar 15.000  gemandateerden en 360.000 mandaten. Een verdeeldheid van bevoegdheden, een overmaat aan overheden. Laat ons het land opdelen in een veertigtal functioneel afgebakende regio's die elk de volle uitvoerende macht hebben. De regelgeving is voor iedereen gelijk. Elke regio is evenwaardig en in staat om zowel sociaal als economisch zelfstandig te bestaan.

Om dit door gevoerd te krijgen zal dit voorstel op Europees niveau moeten geaccepteerd worden. In deze webinar zal Jef Keymeulen de werking van de maatschappij, de taakstelling van de overheid, en de inspraak en de controle op de gemandateerde overheid door het volk bespreken. Want een burgerinitiatief dringt zich op: maar hoe doen we dat dan concreet?

Ben jij ook benieuwd naar wat Jef te vertellen heeft? Schrijf je dan nu in via deze link.

Jef Keymeulen (° 1945) is technisch ingenieur elektromechanica en studeerde aan de VUB verkeerskunde. Hij werkte voor Siemens, industriële informatica en voerde overheidsopdrachten uit in de mobiliteitssector (autosnelwegen, waterwegen, spoorwegen), maar ook in de privé o.a. staal en deed aan projectleiding in samenwerking met universiteiten en studiebureaus. In Aalst maakte hij deel uit van adviesraden voor o.a. de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) en het Structuurplan.

Met democratische groet,

Guido De Bruyker, verantwoordelijke webinars 

Meer Democratie VZW
Zavelstraat 22
3212 Pellenberg (Leuven)
Ondernemingsnr.: 0456119338

IBAN: BE23 5230 8007 519