Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Avansa Regio Gent: Tegenspraak | Debat over gelijke kansen en kwaliteit in het onderwijs 21/02/2022

Er woedt een fel maatschappelijk debat over de toestand en de toekomst van ons onderwijs. De ongelijkheid van kansen is nog steeds groot in ons onderwijs voor sociaal economisch zwakkeren en minderheden. Tegelijk gaat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen er volgens internationaal onderzoek op achteruit. Hoe bieden we best een antwoord op deze uitdagingen? Twee onderwijsexperten met een verschillende visie gaan hierover met elkaar en met het publiek in debat.

• Wouter Duyck (cognitief psycholoog) vindt dat er terug meer aandacht moet zijn op het stimuleren van leerprestaties. : “Alle aandacht gaat naar welbevinden en het wegwerken van sociale ongelijkheid, op een manier die de cognitieve ontwikkeling van de leerlingen, het eigenlijke leren, niet ten goede komt.”

• Piet Van Avermaet is directeur van het Steunpunt Diversiteit & Leren. Hij publiceerde over het gelijke kansen beleid in Vlaanderen en over de meerwaarde van het nastreven een sociale mix en meertaligheid in het onderwijs. “Een latere studiekeuze zou volgens mij al meer gelijke kansen creëren”

Welke argumenten kunnen jou het meest overtuigen? Of wil je zelf je mening over dit thema inbrengen? In "tegenspraak" laten we telkens twee sprekers aan het woord met een tegengestelde visie op een maatschappelijk thema. Het debat krijgt vorm aan de hand van een aantal stellingen waarover zowel de sprekers als het publiek zich kunnen uitspreken.

Praktisch

De activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1.

Het lokaal is ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang van de bibliotheek op de PLATTEBERG. De Platteberg is bereikbaar via de Korianderstraat, naast de Minard Schouwburg en ligt één niveau lager dan de hoofdingang van bibliotheek De Krook. Je kan links van de hoofdingang de trap naar beneden nemen of de lift aan de overkant van het Makebaplein.

Sessies

  • ma 21 februari '22
    19:30 - 21:00
    Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

Prijs

  • Standaardprijs
    € 5
  • Kansentarief UiTPAS Regio Gent
    € 1

Begeleiding

Janusz Vanhellemont

Janusz Vanhellemont is educatief stafmedewerker bij Avansa.
Meer over Janusz Vanhellemont

Piet Van Avermaet

Prof. Piet Van Avermaet is directeur Steunpunt Diversiteit en Leren en lid van de vakgroep…
Meer over Piet Van Avermaet

Wouter Duyck

Prof. dr. Wouter Duyck is cognitief psycholoog. Hij doet onder meer onderzoek naar…
Meer over Wouter Duyck