Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Grootschalig bevraging bij winkelpersoneel legt gevaren bloot. Maar liefst 75% van het winkelpersoneel is verplicht dichter dan 1,5 meter te komen bij klanten om zijn of haar job te kunnen uitvoeren. Dat is de meest opvallende vaststelling vanuit een grootschalig onderzoek bij de leden van ACV Puls die in winkels werken.

‘’Via onze checklist laten winkelbedienden ons weten hoe het staat met de opvolging van de veiligheidsvoorschriften in de winkels en daar zijn we toch erg van geschrokken,’’ aldus Kristel Van Damme, vakbondsverantwoordelijke voor de distributie binnen ACV PULS. ‘’Rekken vullen is nu eenmaal een essentieel onderdeel van de taken van de winkelbediende maar dit moet ook veilig kunnen. Bovendien geeft meer dan 90% van onze leden aan dat klanten uit zichzelf te dichtbij komen, en als ze daarop aangesproken worden agressief reageren.”

ACV Puls wil hierover spoedig verder overleg met Comeos en andere partners. ‘’Het winkelpersoneel staat al van het begin van deze crisis in de vuurlinie en zij verdienen veilige werkomstandigheden’’, aldus Van Damme. ‘’Een applaus of éénmalige premie zal hier niets aan veranderen. Laten we niet vergeten dat er nog geen vaccin bestaat en er al winkels zijn waar grote uitbraken zijn.’’ Waar denkt ACV Puls dan wel aan? ‘’Het verplicht maken van een mondmasker in de winkel voor de klanten en meer toezicht op handgels en afstandsregels kan zeker helpen. Zo’n 10% van onze leden gaf aan dat er zelfs geen handgel of (te weinig) plexiglas is voorzien. Dat kan toch echt niet meer!’’.
Alles begint natuurlijk bij het volgen van de regels van de overheid en die zeggen nog steeds : afstand bewaren! ‘’In veel winkels draagt het personeel al een shirt met ‘1,5m afstand a.u.b.’ op. We kunnen het niet genoeg benadrukken. ‘’