KOP GFD 31ste                                Meer info...

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

image002

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Sinds 11 mei en de lancering van fase 1B van de exitstrategie uit de lockdown, zijn de winkels terug geopend. Ondanks de vele veiligheidsmaatregelen, is het voor klanten niet verplicht een mondmasker te dragen terwijl dat op het openbaar vervoer wel zo is. Twee maten, twee gewichten? Voor de BBTK is het duidelijk: laat ons een mondmasker dragen op alle plaatsen waar we met andere mensen in contact komen.

We vinden het maar normaal om een mondmasker te dragen als we naar een doktersafspraak moeten of een ziekenhuis binnengaan. We krijgen ook al wekenlang te horen dat we met een mondmasker eerst en vooral onze medemensen beschermen. Aangezien de testcapaciteit nog altijd niet kan volgen, is preventie dus geboden. Social distancing (1,5 m) valt niet altijd makkelijk te respecteren… dus is een mondmasker nog altijd een noodzakelijk gegeven.

Het specifieke geval van de winkels: geen terugkeer naar ons normale leven
Bepaalde handelszaken hebben natuurlijk nooit hun deuren gesloten. Denk maar aan de supermarkten, daar hebben de werknemers moedig verder gewerkt. In het begin vaak zelfs zonder de nodige veiligheidsmaatregelen of beschermingsmiddelen. Maar sinds 11 mei mogen alle soorten winkels opnieuw opengaan. De regering besliste dit zo om oneerlijke concurrentie te vermijden. Tegelijkertijd benadrukt zij ook dat het niet het moment is om te gaan shoppen voor je plezier. Het is dus enkel de bedoeling naar de winkel te gaan als je echt iets nodig hebt. Controles hierop zijn echter niet voorzien.

Er zijn natuurlijk ook tal van veiligheidsmaatregelen getroffen zoals het beperken van het aantal klanten per vierkante meter, wanden uit plexiglas, eenrichtingsverkeer, … maar mondmaskers zijn voorlopig niet verplicht. Een gemiste kans zeggen wij!

De pandemie is namelijk nog steeds aan het woeden. We mogen nu stilaan wel meer ons huis verlaten, toch is het geen terugkeer naar het leven zoals we dat enkele maanden geleden kenden. Het aantal besmettingen daalt elke dag net dankzij die strenge maatregelen. Als we nu alles overboord zouden gooien, komt er binnen de kortste keren een nieuwe opflakkering en staat onze gezondheidszorg opnieuw onder immense druk. We moeten ons gedrag nog steeds aanpassen.

Ik draag een masker om jou te beschermen. En jij?
De BBTK roept iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen en vrijwillig een mondmasker te dragen wanneer je gaat winkelen. We begrijpen niet waarom de regering het louter bij een aanbeveling heeft gehouden en er geen verplichting van heeft gemaakt. Door een masker te dragen, beschermen de klanten niet alleen de werknemers van de handel, die nu elke dag met honderden mensen in contact zullen komen, maar ook zichzelf en onze gezondheidszorg.