Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Deze week van 23 november hebben de rechtbanken opnieuw aangetoond dat ze bevooroordeeld zijn.

Op maandag 23 november werden 17 vakbondsleden (waaronder de voorzitter van het ABVV, Thierry Bodson) die door de rechtbank veroordeeld zijn tot 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor de eersten en 15 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf voor de anderen.

De justitie verwijt hen aan “kwaadwillige belemmering van het verkeer” te doen, terwijl zij rechtmatig in het kader van een algemene staking een blokkade-actie uitvoerden.

De vakbondsactie wordt dus aangevallen in weerwil van de verdediging van de rechten van de werknemers, die slechts over deze actiemiddelen beschikken om te strijden voor een waardig leven.
Op diezelfde dag, alsook op 24 november, vond het proces van ‘de zaak Mawda’ plaats in Bergen. Terwijl een politieagent zijn geweer gebruikte en een tweejarig migrantenmeisje doodde, probeerden politieke debatten de rol van de politieagent te minimaliseren en wierpen ze zelfs twijfel op of de agent wel degelijk de intentie had om te schieten. Maar de feiten liegen er niet om : het was de kogel van de agent die werd afgevuurd en Mawda doodde, niets anders ! De vorderingen van de aanklagers laten zien in hoeverre de justitie het politiewezen tracht te beschermen en migranten wilt criminaliseren :
– Voor de politieagent : Één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.
– Voor de chauffeur : Tien jaar gevangenisstraf.
– Voor de smokkelaar : Zeven jaar gevangenisstraf.

Op 26 november heeft het racisme van de politie zich weer eens ten toon gespreid : in het geval van de dood van de jonge Adil, die in april tijdens een politieachtervolging door een combi werd aangereden. Nu vraagt het parket aan de raadkamer om de politieagenten niet vervolgen. Er zou zogenaamd geen sprake zijn van politiegeweld.
Niemand kan zo’n meedogenloze achtervolging van Adil goedpraten wanneer we weten dat de politie nooit op dezelfde manier zou ageren in beter gestelde wijken. De snelheid waarmee het gerecht deze zaken tracht af te ronden toont aan dat de onschuld van de politie op zijn minst twijfelachtig is.
Deze week doen deze rechtszaken er ons aan herinneren dat het gerecht een machtsinstrument is om sociaal protest te bestraffen, om een racistisch, seksistisch, LGBT-fobisch beleid met geweld af te dwingen, … . De justitie zal altijd de politie blijven verdedigen om ervoor te zorgen dat ze hun vuil werk opknappen.

Vergeet ook niet dat in oktober het gerecht de zaak van de jonge Mehdi (die eveneens onschuldig was) verwierp. Hij werd aangereden en gedood door een politiewagen. Laten we de dood van Moïse Lamine Bangoura ook in herinnering brengen. Moïse die bij hem thuis onder de slagen van 8 politieagenten overleed. Deze zaak werd ook verworpen in de raadkamer ; de familie van Lamine ging in hoger beroep. Of de dood van Jozef Chovanec, gedood na een arrestatie in de luchthaven van Charleroi. De politie, de rechterlijke macht en de politiek hebben gepoogd deze zaak in de doofpot te laten verdwijnen, totdat de familie van Chovanec met de feiten naar buiten kwam.

[DAAROM ZEGGEN WE STOP!]

We roepen alle burgers, organisaties en verenigingen op om deze zaterdag 5 december om 14.00 uur op het Poelaertplein in Brussel bijeen te komen om deze dubbele moraal aan de kaak te stellen.

Omdat het gerecht zijn werk niet doet, is het aan ons om de mensen eraan te herinneren dat het democratisch dient te zijn en dat de bevolking altijd waakzaam moet blijven. We accepteren niet langer dat het gerecht geen verantwoording hoeft af te leggen aan burgers. Wij eisen dat de vakbondsactivisten worden vrijgesproken en dat de slachtoffers van mishandeling / geweld / moord door de politie gerechtigheid krijgen !

De deelnemers van de betoging worden eraan herinnerd dat het belangrijk is om de gezondheidsinstructies op te volgen : neem uw masker mee en houd een veilige afstand van elkaar.

Bron: http://www.fairefront.be/agenda/stop-a-la-justice-de-classe-stop-a-la-justice-raciste/