Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Arbeidsongevallen zijn momenteel een ‘hot topic’. De arbeidsongevallenwet vierde onlangs nog haar 50ste verjaardag en FEDRIS -het federaal agentschap voor beroepsrisico’s- maakte het rapport over de arbeidsongevallen en voorvallen uit 2019 openbaar. Als ABVV Scheikunde gingen we de evolutie van de arbeidsongevallen in onze sector na, en we kunnen je alvast vertellen dat het er niet rooskleurig uitziet voor werknemers uit de scheikunde.

Ernstige ongevallen in stijgende lijn
De eerste constatering is dat meer dan 1 op de 2 arbeidsongevallen tot een tijdelijke en/of permanente arbeidsongeschiktheid leidt. Dit is vooral slecht nieuws voor 50-plussers. Uit het rapport blijkt namelijk dat zij meer risico lopen op een zwaar arbeidsongeval en dat zo’n ongeval vaker gepaard gaat met een hogere kans op een blijvende invaliditeit.

Dit is alarmerend, gezien 1 op de 3 werknemers uit de scheikunde tot de categorie 50-plussers behoort, en dus een hoger risico heeft om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval met een permanente ongeschiktheid. Belangrijk is dat niet alleen in de scheikunde, maar ook in de petroleumsector een toename van ernstige arbeidsongevallen is vastgesteld.

Uitzendkrachten lopen gevaar
Werknemers die in de scheikunde zijn tewerkgesteld met een interimcontract lopen verhoudingsgewijs meer risico op een arbeidsongeval dan hun collega’s. In 2019 was bij 22% van de arbeidsongevallen een uitzendkracht het slachtoffer, en dat terwijl zij 8% van de tewerkstelling in de sector vormen. Daarbij is helaas ook één uitzendkracht om het leven gekomen.

Werkgevers, laat de veiligheid van je werknemers alsjeblieft primeren, ongedacht hun statuut! We moeten lessen trekken uit deze zorgwekkende resultaten en de ernstige gevolgen voor de gezondheid au sérieux nemen.

Er zijn oplossingen
Voor ABVV Scheikunde is elk ongeval er één te veel. Achter de droge weergave van de cijfers zitten mensen die levenslang het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval.

Er zijn nochtans oplossingen om de cijfers te doen dalen. Enerzijds moet er meer specifieke aandacht worden geschonken aan de meer ervaren werknemers, zodat er meer rekening kan worden gehouden met het verband tussen het aantal arbeidsongevallen en deze leeftijdscategorie. Anderzijds is preventie en bescherming op het werk een must voor alle werknemers, inclusief uitzendkrachten, en dit gedurende hun hele loopbaan.

Lees hier de getuigenissen van enkele werknemers die het slachtoffer werden van een arbeidsongeval in de scheikunde.