KOP GFD 31ste                                Meer info...

ManifpostConfAfficheA3NL

ManifpostConfAfficheA3

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Op woensdag 7 november gaf oud-VRT-journalist Walter Zinzen op de Antwerpse Boekenbeurs, tijdens de themadag: 'De naakte journalist' een toespraak waarin hij stelde dat "de vraag waaróm de media zo lief zijn voor de N-VA beantwoord werd door politicoloog Dave Sinardet. Hij zei dat journalisten bang zijn om hun publiek te mishagen.

 

 

Waarmee hij een stelling bevestigt die ik al jaren, zonder succes, verkondig: de media maken de publieke opinie niet, ze volgen ze. Door dat te doen versterken ze de trends, zeker als het gaat om de populariteit van personen, of het nu politici zijn, sporthelden of acteurs."

 

Was het maar zo eenvoudig. De waarheid is ook hier weer dubbel.

- Ja, de media volgen de publieke opinie want als ze geen aansluiting vinden bij de behoeften en instinctieve verlangens van de mensen - die ze intensief laten bestuderen en manipuleren door onder andere 'marketeers' - dan kunnen ze de hersens van de bevolking niet klaarmaken voor de reclame voor de bedrijven en de dominante financiële en politieke belangen.

- Neen, de media volgen de publieke opinie niet want de media dienen wel degelijk om de publieke opinie te kneden. Om hun separatistisch-flamingantische agenda uit te dragen bv. Zou het tegenovergestelde niet verbazingwekkend zijn ? Waarom zouden de steenrijke uitgeversfamilies zoals die van Leysen, Van Thillo en De Nolf hun mediamacht niet gebruiken om bijvoorbeeld de PS in een slecht daglicht te stellen ? Of om de vakbonden of de voorstellen voor een vermogenstaks onpopulair te maken bij de bevolking ?!

Het "knappe" van het huidige systeem is dat de media-eigenaars zelf niet direct moeten tussenkomen bij hun journalisten om één en ander te bereiken, maar dat die journalisten - in deze tijden van tegenvallende reclame-inkomsten, altijd goed bewust van het precaire van hun job - zelf goed weten waar ze hun 'werkgevers' het meeste plezier mee doen.

 

A propos: en wat is dan de echte reden waarom de media zo lief zijn voor NVA ? Is dat niet omdat NVA een (extreem-)rechtse patroonspartij is die de belangen van de 'Vlaamse' rijken dienen wil ? Is dat ook niet omdat de media onwillig zijn om te onthullen hoe de NVA zich bedient van de migratieproblematiek die een groot deel van het links kiezerspubliek in handen van (extreem-)rechts drijft en zo de linkerzijde enorm verzwakt ? Maar als politicoloog Dave Sinardet dat aan de massamedia zou vertellen, zouden ze hem snel links laten liggen. Letterlijk. Dat weet Sinardet ook. Dus doet hij aan zelfcensuur.

 

JP Everaerts (De Groene Belg nummer 800)